TIPY

Vyberte si kvalitní udírnu. Podívejte se na všechny typy

V českých končinách má uzení poměrně dlouhou tradici a historii. Sice se stále používají zděné i dřevěné udírny, nicméně v posledních několika letech se do popředí prodírají plechové modely, které se vyznačují dlouhou životností, vysokou odolností a pevností. Ještě byste se měli rozhodnout, jestli má být udírna elektrická, nebo na dřevo.


Uzení je způsob úpravy masa, sýrů, ryb, zeleniny, ale třeba i ořechů. Potraviny získávají specifickou chuť a jsou trvanlivější. V podstatě se totiž jedná o konzervaci za pomoci kouře, který může být studený, teplý a horký.

Jak je to s teplotou při uzení?

Velice důležitým prvkem je teploměr do udírny, protože podle teploty se odlišuje způsob uzení. Odlišnosti v teplotách jsou následující:

• Studený kouř – teplota v udírně dosahuje maximálně 30 °C a délka uzení bývá od 24 do 72 hodin. Slouží k uzení lososa, některých klobás i salámů.
• Teplý kouř – teplota bývá do 70 °C a udí se od 8 do 10 hodin. Teplým kouřem se konzervují potraviny jako bůček, salámy, krkovice, klobásy, ryby, kachní či husí prsa.
• Horký kouř – teplota je maximálně 100 °C a u udírny strávíte 2 až 5 hodin. Horkým kouřem se sice neprodlužuje trvanlivost, nicméně kuřecí a krůtí maso dostává alespoň specifickou chuť.

 

Plechové udírny

Plechové udírny se chlubí přijatelnou pořizovací cenou. Pokud preferujete kompaktní rozměry, sáhněte po mobilní udírně, kterou si klidně sbalíte i na chatu, do kempu či kamkoliv jinam. Plechové udírny jsou na elektřinu i dřevo, a ještě se rozdělují na izolované i neizolované. Zajímavé jsou prosklené udírny, přes jejichž dvířka vidíte na připravované potraviny.

Specifickou skupinou jsou udírny rybářské, které si můžete s sebou brát právě na ryby. Během toho, co si budete užívat rybaření, si můžete připravovat v udírně ryby i další lahodné pokrmy.

Související příspěvky

Dokonale bílé spáry v koupelně během chvilky

redakce

Čištění sedaček podomácku, anebo specializovanou firmou?

redakce

Základní pravidlo saunování. Bez kvalitního ručníku to nepůjde

redakce