Search

Pořizujeme nový sporák

Ať už vás čeká stěhování, rekonstrukce, nebo váš starý sporák vypověděl službu, nastává ten pravý čas poohlédnout se po novém. A jeho výběr vůbec nemusí být jednoduchý, protože technologie se za posledních pár let posunula o velký kus dál a vy si můžete vybrat hned z několika typů vařičů i pečicí trouby. Jak si zvolit kombinaci, která bude naprosto dokonale vyhovovat vašim představám? Podívejme se na zoubek výhodám a nevýhodám jednotlivých typů a také na funkce, které najdete u nejednoho moderního sporáku.

Nejdříve se rozmyslete, jaký druh energie chcete pro vaření a pečení používat. Vybírat totiž můžete jak ze sporáků čistě na elektřinu, tak na plyn, případně můžete vsadit na stále oblíbenou kombinaci obojího. V každém případě si ale zajistěte odbornou instalaci.

 

Elektrický sporák

Elektrický sporák většinou vyžaduje připojení do třífázové sítě. Tento typ je dostupný s litinovými plotýnkami, sklokeramickou deskou, nebo indukční deskou. Litinové plotýnky jsou nejlevnější variantou, ale potýkají se s celkem vysokou produkcí zbytkového tepla. Kvalitnější variantou je sklokeramický sporák, jehož varná deska velmi rychle dosahuje zvolené teploty, často už do patnácti vteřin, a oproti litinovým plotýnkám produkuje méně zbytkového tepla. Výhodou je to, že na něm můžete používat klasické hrnce a jiné nádobí. Často nabízí i funkce navíc, například dětskou pojistku nebo EcoTimer, díky kterému budete schopni dovařit jídlo jen pomocí zbytkového tepla a tím pádem ušetříte.

Indukční sporák je sice o něco dražší, ale neprodukuje zbytkové teplo a je také mnohem účinnější, takže jídlo uděláte rychleji a počáteční investice se vám může velice rychle vrátit na energiích. Ale abyste si na něm uvařili, budete potřebovat nádobí vhodné pro indukci. Dna hrnců a pánví musí obsahovat magneticky a elektricky vodivé materiály. U indukčního sporáku oceníte například funkci Power Boost, díky které se voda ohřeje dříve, než si stihnete nasypat kávu do hrnku.

Elektrická trouba

Pojďme se ale ještě podívat na spodní část sporáku, tedy troubu. V současnosti jsou dostupné dva typy – elektrická trouba a horkovzdušná trouba. Elektrická trouba nabízí většinou pečení s horním vyhříváním, dolním vyhřívám, nebo jejich kombinaci. Horkovzdušná trouba vám často nabídne i funkce jako gril nebo pečení v páře. Některé sporáky, například sporák Mora, mají i speciální funkce, jako například Eco Clean, díky které stačí dovnitř vložit na půl hodiny pekáč s vodou a tuto funkci zapnout. Trouba se vyčistí skoro sama.

 

Plynový a kombinovaný sporák

Plynový sporák je nejlevnější variantou, co se nákupní ceny i provozních nákladů týče, a takřka každý se s ním ve svém životě setkal a s vysokou pravděpodobností na něm i vařil. Plynové hořáky můžete velmi jednoduše a rychle regulovat. V plynové troubě ale budete jen těžko regulovat teplo, vyhřívá jen odspoda a jídlo může vysušovat. S tím si ale zkušená hospodyňka určitě zvládne poradit.

Closeup shot of fire from gas kitchen stove.

Kombinovaný sporák spojuje výhody plynového vařiče a elektrické trouby, takže jsou neoblíbenějším typem sporáků, které dnes na trhu můžete sehnat.

 

Typ máme vybraný, co dál?

Zajímat by vás měl určitě i objem trouby a celkové rozměry sporáku. Dostačující objem trouby pro běžnou domácnost je zhruba 60 litrů. Rozměry sporáku se pohybují mezi 50 a 60 cm na šířku, kolem 85 cm na výšku a 60 cm do hloubky.

Vždy se podívejte na energetický štítek, který musí mít každý sporák. Najdete na něm  totiž také údaje o spotřebě. Každý výrobce nabízí trochu jiné funkce, ale za pozornost určitě stojí například sporáky s displejem, na kterém vidíte třeba aktuální teplotu v troubě, integrované zapalování, které by mělo být u moderních plynových sporáků pomalu povinnou záležitostí, nebo teleskopické výsuvy, které při otevření dřívek trouby samy vyjedou i s pekáčem.




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *