INSPIRACE

Štípané palivové dřevo aneb Jak vybrat to správné do svého krbu

I když se teploty konečně trochu umoudřily a všechny potěšilo příjemné oteplení, konec topné sezóny to ještě určitě neznamená. Hlavně večer stále topíme pořád stejně, jako v zimním období. Proto si zatopte v krbu, uvařte si kávičku a užívejte si tepla domova. Jaké štípané palivové dřevo do svého krbu ale vybrat, aby bylo nejlepší a mělo skvělou a dlouhou výhřevnost?

Uzavřený versus otevřený krb

Jedním z faktorů, které budete muset vzít v úvahu při výběru palivového dřeva je, zda je váš krb otevřený, nebo zavřený. V případě otevřeného krbu je nejvhodnější použít bukové palivové dřevo, protože má vyšší výhřevnost a pomáhá lépe udržovat teplo. Pokud je však náš krb zavřený, můžeme použít tvrdé i měkké krbové dřevo, protože spalování uzavřeného krbu umožní vyšší výkon.

Jaké dřevo je nejlepší?

Obecně nejlepší je vždy suché palivové dřevo, které není ani zelené, ani čerstvě řezané. A samozřejmě nesmí být ošetřeno lakem nebo jinými chemikáliemi. Kromě toho je vhodné se vždy vyhnout pryskyřičnému dřevu, které může být vlhké a vytvářet nadměrný kouř. Nejenom, že vám zanechá v komínu nepříjemný černý povlak, ale také budete do ovzduší vypouštět komínem nebezpečné zplodiny, což rozhodně není ekologické.

Tvrdé dřevo a měkké dřevo

Tvrdá dřeva se doporučují zejména k dlouhodobému udržení dobrého ohně a zajištění velkého množství tepla. Dokonce i uhlíky tohoto druhu dřeva zůstávají po delší dobu žhavé.

Měkká dřeva nezanechávají konzistentní uhlíky a jejich oheň vydrží méně času, ale vznítí se rychleji. Proto jsou ideální pro rozdělávání ohně nebo k přikládání do ohně, když uhasíná. Obvykle pocházejí z rychle rostoucích stromů, jako je lípa, kaštan, topol, a zejména borovice nebo jedle.

A jakému dřevu dáváte pro topení přednost vy?

Související příspěvky

Moderní vychytávky dnešní doby pro domácnost

redakce

Veletrh For Arch 2013 ocenil hlavní cenou GRAND PRIX systém Tecomat Foxtrot od české společnosti Teco a.s.

redakce

Do septiků, žump a čističek nemusí být využita jen chemie. Jde to i přírodní cestou!

redakce