BYT

Máte také chuť na grilovanou dobrůtku?

Začalo nám astronomické jaro a blíží se nám sezóna grilování. Pokud patříte mezi příznivce grilování zcela jistě jste již celí nedočkaví. I Ewita patří mezi příznivce skvěle propečeného voňavého masíčka a to bez ohledu na to, že lékaři před grilováním varují. O grilované dobrůtky se většina z nás ošidit nenechá.  Když k tomu přidáme večerní posezení s přáteli je to úžasná relaxace. Víte ovšem, že se dá grilovat i zdravě bez strašáku karcinogenních látek, tuku a se zachováním všech chutí i vůní propečeného masa a grilované zeleniny již nyní klidně u vás doma?

Jestli se vám zbíhají sliny stejně jako Ewitě pak je rada i pomoc velice jednoduchá. Grilovačku si můžete dopřát s lávovým grilem od firmy Destiny JM. Tenhle úžasný gril je dokonce kombinací klasického a raclette grilu. Raclette jsou pánvičky pro přípravu sýra a podobných pokrmů. Grilovací sada obsahuje v příslušenství osm  pánviček k nim pak stejný počet špachtlí a lze jej tedy využít při společenských a rodinných akcích. Lávový kámen pak pro přípravu masa, ryb nebo zeleniny.

Vzhledem k povrchové úpravě grilovací kamenné plochy je možné připravovat potraviny s omezením tuku a je tedy vhodný pro zdravou výživu, navíc deska má okrajové frézování a snadno tak odvádí přebytečný tuk. Díky odnímatelné vrchní desce se také velice snadno čistí. Rozměr pečící plochy je 43 x 30 centimetrů, takže na něm pohodlně připravíte několik porcí. Výrobek je vybaven nastavitelným termostatem a světelnou kontrolkou s výkonem 220V a 1100W.

Předností grilovacího kamene je že maso které grilujete pouze teplem nemá přímý kontakt s ohněm. To znamená že je v něm opravdu minimum karcinogenních látek. Maso zůstává velice šťavnaté a vůbec se nevysušuje. Na kameni se krom masa výborně griluje zelenina, ale i ryby které se nerozpadají a snadno se s nimi manipuluje.

Na závěr důležité upozornění! Na odstranění nečistot po grilování doporučujeme klasickou špachtli se kterou lze jak tuk, tak zbytky masa z rozpáleného kamene bez problémů odstranit. Kámen po použití nikdy prudce neochlazujeme- nepoléváme vodou. Hrozí riziko prasknutí kamene. Po použití stačí, když stáhnete špachtlí nečistoty a necháte kámen přirozenou cestou vychladnout.

 

Tip na recept od Ewity a firmy Destiny JM: Grilované vepřové medailonky s banány

Suroviny

  • 8 plátků vepřové panenky
  • 3 lžíce oleje
  • lžička medu
  • sůl
  • mletý bílý pepř
  • 2 banány
  • citrónová šťáva
  • 100 g Nivy
  • strouhané ořechy
  • máslo

Plátky masa velmi lehce naklepeme a vložíme je nejméně na jednu hodinu do marinády z poloviny ořechů, oleje, medu, soli a pepře. Plátky masa grilujeme z každé strany asi 10 minut. Banány rozdělíme podélně a příčně na 8 dílů a zakapeme citrónovou šťávou. Kousky banánů vložíme do máslem vytřené grilovací pánvičky, plátky Nivy položíme na banány, posypeme nastrouhanými ořechy a grilujeme, dokud se sýr neroztaví. Na talíř položíme nejdříve plátek grilovaného masa a na něj navrstvíme grilovaný banán se sýrem. Doplníme čerstvou nebo grilovanou zeleninou.

Dobrou chuť!





Související příspěvky

Nová kuchyně vás nemusí stát balík! Poradíme vám, na koho se obrátit

redakce

Ta správná křesla do moderní zahrady

redakce

Nové záclony . . .

redakce