DŮM

Jak se stropy a půdy zateplovaly dříve a jak v současnosti?

Cílem všech domácností vždy bylo dosáhnout v oblasti vytápění snížení nákladů a zvýšení tepelné izolace rodinných domů. Posledních několik let bylo v této oblasti doslova průlomových. Díky moderním výrobním technologiím se samozřejmě zvyšují i tepelně-izolační schopnosti těchto materiálů a s tím je spojen i vyšší komfort bydlení. Jednotlivé metody zateplení v průběhu času si nyní představíme.

Vše začalo slámou, dále papírová vlákna, polystyrenové izolace až k minerálním izolacím

V tomto článku budeme rozebírat jen volně položené nebo foukané druhy izolací, nikoliv deskové materiály. Mezi první izolace půd se řadí seno a sláma. Jedná se o nejdostupnější a nejlevnější materiál, ale se spoustou nedostatků. Izolační účinky nebyly ideální, seno časem výrazně sléhalo, bylo náchylné na vlhnutí, na vzplanutí a ideálním bydlištěm hmyzu a hlodavců. To samé se dá vlastně říci také o novějším vlákenném zateplení z papírových vláken. Dále se na trhu objevila izolace z foukaného polystyrenu. Na půdě se vytvořila vrstva jen z polystyrenových kuliček. Nevýhodou polystyrenu je jeho nízká váha a fakt, že nedrží pohromadě a vrstvy jsou náchylné k vzniku tepelných mostů. Moderním způsobem zateplení stropů a půd je foukaná minerální izolace z minerálních vláken.

IP Izolace Polná byla na našem trhu průkopníkem minerálních izolací

V roce 1995 tvořila nabídku všech firem na zateplení střech a půd na našem území jen izolace z papírových vláken. Firma IP Izolace Polná se ale rozhodla jít cestou vyšší kvality a využívat foukané minerální izolace. V tomto oboru se pohybuje dodnes a stala se jednou z předních tuzemských firem. Výhod foukané minerální izolace je hned několik. Zejména ve vysoké tepelné izolaci materiálu, nesléhavosti, odolnosti proti vlhku, proti požáru a i proti hmyzu a hlodavcům. Navíc při realizaci nevzniká žádný odpad, je rychlá a tichá. V roce 2010 společnost zařadila do výroby ekologický materiál pro volné foukání označený Magmarelax® ECO. Vlákna tohoto materiálu jsou čistě bílá a neobsahují pojiva na bázi ropy. Řadí se mezi nejvyšší ekologický standard na světě.

Detailní informace o materiálu najdete na www.magmarelax.cz

Související příspěvky

Jak vybrat stavební společnost, která provede revitalizaci panelového domu?

redakce

SENUB – Teplo domova na 3 roky zdarma

redakce

Profesionální hydroizolace od Hizol

redakce