STAVBA

Ztracené bednění jako příklad ideálního stavebního materiálu

Jistě jste se setkali se ztraceným bedněním na stavbách, tedy v případě stavby domů, opěrných zdí či základových desek. Tyto tvárnice jsou ale určeny i pro výstavbu plotů, bazénů nebo úpravu zahrad a svahů. Vyplývá z toho, že hlavními přednostmi ztraceného bednění jsou: variabilita, jednoduchost, pevnost či přesnost.

Ještě nevíte, co je to ztracené bednění? V podstatě se jedná o duté tvárnice, které nejsou součástí běžného dřevěného bednění. Ztracené bednění se nijak neodstraňuje, ale zůstává trvalou součástí stavby. Do dutin tvárnic se do vodorovné i svislé polohy umisťuje armatura. Poté následuje vlití čerstvého betonu, díky čemuž dochází k téměř neuvěřitelnému zpevnění a zlepšení vlastností konstrukce.

 

Ztracené bednění usnadňuje náročnou práci na stavbě

Ztracené bednění se stává stále více používanějším systémem. Mluvíme-li o systému, musíme zmínit, že ztracené bednění je z části i stavebnicí. Betonové tvárnice do sebe, díky jednoduchému zámku, snadno zapadnou, nevzniknou tedy žádné velké mezery. Ztracené bednění pak můžeme skládat na sebe na sucho, díky čemuž ušetříme i na dalším materiálu.

Další předností ztraceného bednění je, kromě neuvěřitelné variability, i možnost individuálně měnit vnější vzhled tvárnic. Jen díky tomu jsou tyto prvky tak oblíbené při stavbě nejrůznějších plotů, zahradních zídek nebo dalších zahradních prvků.

 

Ze ztraceného bednění lze vytvořit i dokonalý bazén

Fenoménem poslední doby je stavba bazénů ze ztraceného bednění. Před několika lety nemyslitelná možnost, se stává vyhledávanou alternativou k tradičním postupům. Co víc, takovéto bazény, přezdívané jako francouzské bazény, představují špičku ve svém oboru.

Přes všechny své úspěchy na zahradách nebo bazénech, je ztracené bednění nejdůležitější částí staveb rodinných a bytových domů či dalších staveb. V této oblasti využijí stavbaři vlastností, jakými jsou pevnost, mrazuvzdornost, tepelná odolnost a žáruvzdornost, přesnost, rychlost i mizivá nasákavost. Jen díky tomu se ztracené bednění drží neustále na výsluní stavebního průmyslu.

 

 

Související příspěvky

Dokončujete stavbu? Nezapomínejte na stínění!

redakce

Ekonomické stavby již jen nízkoenergeticky

redakce

Dáváte zrovna dohromady projekt nové výrobní haly? Známe spolehlivé řemeslníky

redakce