TIPY

Jak koupit byt a nemovitost v Bulharsku

Proč je právě Bulharsko oblíbenou volbou pro expaty, mládež se středními příjmy nebo začínající podnikatele z celého světa?

Bulharsko se může pochlubit nejen rozmanitou krajinou, krásnými plážemi, nedotčenými lyžařskými středisky a okouzlujícími venkovskými krajinami a vesničkami, ale také pulzujícími městy, jako je například hlavní město – Sofia, s ulicemi plnými zeleně, elegantní architekturou a skvělými restauracemi.

Mohou si cizinci koupit nemovitost v Bulharsku?

Občané Evropské Unie mohou nakupovat Bulharské nemovitosti a pozemky za stejných podmínek jako občané Bulharska. Jedním z nejlepších portálů na koupi nemovitosti v Bulharsku je právě stránka Bulgarian Resales, kde můžete najít dům či byt v Bulharsku přesně podle Vašich představ.

Pro občany ostatních částí světa tedy platí určitá omezení, například nemožnost koupit nemovitost s pozemkem (například dům se zahradou, pozemek na stavbu nebo obytný komplex). Pro občany nepocházející z EU existuje také pravidlo pobytu v Bulharsku po dobu alespoň 5 let, před povolením ke koupi zemědělské půdy, nebo pozemku.

Jak koupit nemovitost v Bulharsku?

Bulharský trh s nemovitostmi se může zdát v určitých oblastech odlišný od toho, na co jste zvyklí v České Republice, zejména pokud jde o záruky na ochranu kupujících. Existují určitá úskalí, kterým je třeba se vyhnout, včetně podvodů a zkreslování. Není se ale čeho bát, nicméně při zahájení hledání nemovitosti byste měli učinit některá opatření.

Výhody nákupu

Mezi největší výhody zakoupení nemovitosti nebo pozemku v Bulharsku patří právě atraktivní ceny. Náklady na metr čtvereční i u luxusní bulharské byty a nemovitosti jsou mnohem nižší než třeba v Itálii, Španělsku nebo Řecku. Když k tomu přidáte dostupné ceny za jídlo, dopravu a služby v zábavních podnicích, pochopíte, co láká tolik celosvětových zájemců.

Důvodů, proč v Bulharsku levné nemovitosti, několik:

Důsledky krize z roku 2008 a prudký pokles poptávky způsobily pokles cen o 40 %.

  •    Nižší kupní síla obyvatelstva ve srovnání s průměrem.
  •    Socialistické dědictví země.

Jak tedy postupovat při koupi nemovitosti?

  • Najděte si nezávislého realitního právníka
  • Začněte hledat nemovitost, online pomocí realitního portálu nebo pomocí realitní kanceláře či makléře
  • Prohlédněte si nemovitosti – ideálně si udělejte výlet do Bulharska, abyste si prohlédli byt a jeho sousedství na vlastní oči.
  • Udělejte prodejci nabídku
  • V případě souhlasu váš právník sepíše předběžnou smlouvu – po provedení veškerých právních kontrol a povinností.
  • Podepište předběžnou smlouvu a zaplaťte zálohu za rezervaci nemovitosti
  • Notářský zápis sepisuje notář (dle vašeho výběru) – jedná se o právní dokument osvědčující vlastnictví nemovitosti.
  • Převedení zůstatku domluvené částky
  • Váš právník zadá příslušné údaje do Bulharského národního statistického institutu a obdržíte takzvané číslo EIK – pod kterým budou registrovány všechny záležitosti a podrobnosti týkající se vaší nové nemovitosti.
  • Obdržíte klíče a můžete si začít užívat svůj nový domov!

Doufáme, že Vám článek pomohl v rozhodování o koupi nemovitosti v Bulharsku. Víme, že se jedná o velký krok, proto se Vám snažíme rozhodnutí usnadnit pomocí výše uvedených informací.

Související příspěvky

Úprava vody

redakce

Mějte přehled o svém majetku a instalujte kamerový systém

redakce

Koupelnové vybavení – srdce každé koupelny

redakce