TIPY

Dokonale bílé spáry v koupelně během chvilky

Mnozí z nás potřebují občas trochu relaxu a ve vaně s pořádnou čepicí pěny, příjemně teplou vodou a relaxační hudbou je to to pravé. Když vám ale pohodu ruší pohled na nazelenalé spáry okolo vany, těžko si to užijete.

Co je příčinou?

Koupelna a kuchyně jsou často nejvlhčími místnostmi v bytě nebo domě. Aby voda nezatékala za umyvadlo, dřez, vanu, či sprchový kout, chrání tato místa silikon, který perfektně přilne k hraně konkrétní věci například k vaně a na druhé straně ke stěně. Tím se voda nedostane mezi plochy a nestéká pak pod vanu, kde byste při větším množství mohli vytvořit potopu u sousedů. Problém ovšem nastává po určité době. Starší silikon již tak dobře netěsní, do pórů se dostává voda a ta je ideálním prostředím pro růst plísní. Starší silikon tak mění barvu, vypadá nevzhledně, a navíc je nositelem rozrůstající se plísně, kterou v koupelně vidí rád málokdo. Zelené, šedé až načernalé zabarvení silikonu je často důsledkem rostoucí plísně. Stačí pár pórů v původním silikonu a plíseň se usídlí uvnitř a ihned se snaží rozrůst. Druhou věcí je zažloutnutí silikonu. Některé silikony po určité době mění barvu, která již není tak sněhobílá jako na začátku. Silikon pak působí nepěkně, nečistě.

Jak na to?

Co s takovými spárami? Vytrhat starý silikon a nanést nový? To už je práce pro odborníka nebo minimálně pro šikovného kutila. A co když zrovna není žádný po ruce?  Zejména v současné době, kdy šikovných řemeslníků je nedostatek, čekací doby na jejich služby jsou dlouhé a nikdo v domě se necítí být kutilem, co s tím? Když se nechcete pouštět do žádných složitých oprav, mohlo by se zdát, že to nemá řešení.

Podívejte se na snadnější variantu:

Proto vás asi překvapí, že to zvládne téměř každý. Pattex RE-NEW je opravný silikon, který si zamilují šikulové, ale i ti méně zdatní. Jednoduše nanesete nový hladký tmel přes staré spáry. Postup je velmi jednoduchý.

Díky speciálně koncipované tubě tmel dokážete vytlačit zcela bez námahy a rovnoměrně jej aplikovat. Tuba má po stranách na bocích jakousi harmoniku, která umožňuje jednoduché vytlačení tmelu. Navíc je zakončena samovyhlazovacím aplikátorem, který zachová povrch tmelu zcela hladký.

Krok 1. Očistěte spáru, zbavte jí plísní a osušte (stačí použít některý z protiplísňových přípravků např. Ceresit Stop Plísni).

Krok 2. Papírovou páskou oblepte okolí spáry, tím zabráníte znečištění kolem.

Krok 3. Otevřete tubu a přiložte ke spáře tak, aby obě hrany aplikátoru byly v kontaktu se stranami spáry.

Krok 4. Vytlačte – jemně zmáčkněte tubu a pohybem naneste (aplikujte rovnoměrně přímo na starý silikon, díky samovyhlazovacímu aplikátoru je tmel na povrchu hladký).

Krok 5. Pravidelně odstraňujte přebytečný silikon z trysky.

Krok 6. Ještě hladšího efektu dosáhnete, když ještě jednou přejedete po spáře aplikátorem, ale bez zmáčknutí tuby, nedokonalosti můžete odstranit mokrým hadříkem. Na závěr odstraňte krycí fólii.

Krok 7.  Nechte zaschnout. Již po šesti hodinách se můžete sprchovat.

Na konci budete překvapeni, jak je to snadné. Čisté spáry jsou hotové doslova za pár minut. A když se přece jen něco nepovede, ihned setřete mokrým hadříkem a zkuste to znovu. Navíc tento silikon odolává plísním, takže se z krásy bílých spár budete těšit déle.

Užívejte si sprchování nebo dlouhého relaxu ve vaně s čistými spárami. Vždyť to jde tak snadno. A zvládnete to sami. Po dobře vykonané práci si pak můžete ve vaně plné pěny dát sklenku něčeho dobrého.

www.pattex.xz

Související příspěvky

Bydlení na západě a jihu Čech má své kouzlo a reality jsou zde za výhodnou cenu

redakce

Proč zvolit srubový dům

redakce

Jak zabezpečit domov před vloupáním pomocí chytrých produktů?

redakce