TIPY

Ceny hypoték níže v dohledné době nepůjdou, s investicí do nemovitostí tak neotálejte

Během letošního roku vyvstalo na poli realit mnoho otázek, na které v jednu chvíli uměl odpovědět málokdo. S již druhou vlnou pandemie onemocnění covid-19 jsou však ekonomové a realitní makléři s předpověďmi odvážnější a dle názorů drtivé většiny je aktuálně vhodná doba na investice do nemovitostí. Další zlevňování hypoték nás totiž nečeká a dolů nepůjdou ani ceny nemovitostí, ty budou nadále mírně růst.

Ještě v dubnu se přitom odhadovalo, že koronavirus ceny nemovitostí srazí. Tyto předpovědi společně s dalšími ekonomickými dopady tak na několik týdnů prakticky ochromily realitní trh, jelikož většina zájemců o koupi jednoduše vyčkávala, jak se bude situace vyvíjet.

„Jarní vlna pandemie samozřejmě měla obrovský dopad na finanční situaci českých rodin a logicky se předpokládalo, že tak obrovská investice jako koupě nemovitosti bude to poslední, nad čím budou lidé přemýšlet. Očekávalo se proto, že prodejcům a developerům nezbude nic jiného, než nemovitosti zlevnit. Ale díky zrušení daně z nabytí nemovitosti a snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou v květnu tohoto roku jsme se dočkali pravého opaku,“ říká Vladislava Kindlová z rodinné realitní kanceláře Domov, která se specializuje na oblast Prahy a Berounska.

Základní úroková sazba se dostala na 0,25 %, což umožnilo bankám jít u hypotečních úvěrů s úrokovými sazbami po dlouhé době dolů a většina z nich tak krátce na to učinila. „Svědky prvního snižování jsme byli už na začátku léta a některé banky se snižováním úroků pokračovaly i v říjnu, kdy se průměrná úroková sazba dostala na 2,07 %. A přestože se neočekával žádný velký zájem o sjednání hypotečních úvěrů, data nám ukazují přesně opačný trend a vzrostl nejen meziroční zájem o hypotéky, ale i průměrná výše úvěru,“ dodává Kindlová.

Ta se podle statistik přiblížila hranici tří milionů korun, což je skoro o půl milionu korun více než v loňském roce. To nám jen dokazuje, že ceny nemovitostí nadále mírně rostou a jak již bylo řečeno, tento trend se očekává i v příštím roce. S koupí nemovitosti tak nemá význam vyčkávat. Pokud by nás tedy nečekalo další zlevňování hypoték. To je dle Kindlové ale nepravděpodobné.

„Drtivá většina bank v tuto chvíli už níže jít nemůže a pokud ano, tak to nebude nijak zásadní. Do cen hypoték je totiž nutné promítnout i další náklady,“ říká Vladislava Kindlová.

Při podání žádosti o hypoteční úvěr je v současnosti ale potřeba počítat s přísnějším hodnocením bonity žadatele. Banky teď totiž hodnotí nejen výši příjmu, ale mohou posuzovat i vykonávanou profesi a to, zda na ní měla nějaký dopad pandemie koronaviru. Ochotu bank půjčovat lidem z postižených oborů si tak pravděpodobně ověříme v příštích měsících. „Trh práce teď bude čekat těžká doba a je logické, že na nastalou situaci musí banky reagovat. Na druhou stranu, levněji v blízké budoucnosti hypotéku neseženeme a to samé platí i pro nemovitosti jako takové. Osobně bych tak nečekala,“ uzavírá Vladislava Kindlová za realitní kancelář Domov.

Související příspěvky

FOR ARCH 2019: Komfort znamená mít teplo i chlad

redakce

Prodej montovaných hal pro parkovací stání vozového parku a techniky

redakce

Externí předseda společenství vlastníků jednotek od PPM

redakce