INSPIRACE

Jak udělat z šedivě chodby honosnou vstupní halu

Je vaše vstupní hala ponurá a studená? Rádi byste přišli domů a cítili teplo domova již od dveří? Pustíte-li se do rekonstrukce, dobře promyslete podlahovou krytinu i osvětlení. Nezapomeňte ani na detaily jako barvy a dekorace.

Vstupní hala by rozhodně neměla být šedivou myškou vašeho domova. Je to první místnost, která při vstupu do domu uvítá nejenom vás, ale i hosty. První dojem je důležitý. Nevymlouvejte se, že je chodba příliš malá nebo úzká. Když jí věnujete čas a peníze, bude vypadat skvěle. Může vám pomoci nákup na splátky, který jednorázový výdaj rozloží do několika měsíců.

 

Začínáme od podlahy

Korkové podlahy ani klasická linolea již nejsou v kurzu. Mnohem příjemnější variaci barev a dekorů přinášejí v současné době vinylové podlahy. Vinyl odolává poškrábání, odpuzuje prach a nevadí mu vlhkost. Ve všech směrech se jeví jako ideální krytina do namáhané chodby. Navíc tlumí nárazy a hřeje! Máte-li malé děti, budou vám sousedé vděčni.

Zajímá vás, kolik taková podlaha stojí? Metr čtvereční kvalitní vinylové krytiny vyjde přibližně na 1 100 korun, ale jeho výhody například oproti laminátovým podlahám jasně převyšují.

 

Světlo, které mnoho nestojí

Častým problémem chodeb je nedostatek světla. Chybí tu okna i jakékoliv průhledy. Světlo sem ale můžete dostat uměle. Nejlevnější variantou jsou moderní LED svítidla a pásky, které spotřebují jen velmi málo energie. Můžete je zabudovat do sádrokartonového podhledu, podlahy i k zrcadlu. Temným koutům dodají jemnost a hravý vzhled.

 

Pokud bydlíte v rodinném domě, zkuste uvažovat o světlovodech, které do místností přivádí přirozené světlo a nespotřebovávají žádnou elektrickou energii. Můžete je instalovat do šikmých i plochých střech. Pořizovací náklady se pohybují kolem 10 000 Kč. U takto nákladných řešení přijde vhod půjčka, protože se nemusíte spokojit s levným kompromisem ani nezatížíte jednorázově rozpočet.

 

Nakonec prostor dolaďte výmalbou korespondující s duchem celého bydlení. Zvolte uzavřené úložné prostory, které chodbu udrží stále uklizenou a rozmístěte dekorace v podobě zrcadel, věšáku na klíče nebo exkluzivní toaletky na dopisy či jiné drobnosti.

Související příspěvky

Moderní zabezpečení domu či bytu

redakce

Zvládne váš kotel další tuhou zimu?

redakce

Dělá vám starosti plíseň? Přenechejte ji odborné firmě „Odstraňování plísně Praha“

redakce