DŮM

Inteligentní bydlení s inteligentním systémem Tecomat Foxtrot

Domácí automatizace ušetří peníze i čas a přinese komfort, jaký jste nezažili

Inteligentní domy nebo inteligentní bydlení nazýváme takové, které v sobě mají inteligentní instalaci a řídicí systém nebo jinými slovy jsou vybaveny domácí automatizací. Slovo automatizace v nás pravděpodobně vyvolá pocit, že něco se bude dělat samo a je to opravdu jedna z výhod, kterou inteligentní domy svým obyvatelům přináší.

S pojmem moderní bydlení si určitě můžeme spojit následující hesla: komfort, bezpečí, zábava, zdraví a úspory. A všechny tyto výhody nám inteligentní dům vybavený systémem Tecomat Foxtrot přinese.

Tecomat Foxtrot se představuje

Tecomat Foxtrot je komplexní řídicí systém, který Vám v oblasti řízení inteligentních domů a budov umožní ovládat ve vašem domě prakticky veškeré technologie. Řídí topení, jednotlivá světla nebo světelné scény a barvy světel, libovolné elektrické spotřebiče, žaluzie, rolety, bazén, zavlažování zahrady, ale třeba i váš hudební systém či televizi a video. Způsobů, jak váš dům a jeho technologie ovládat, je celá řada. Samozřejmě i v inteligentním domě zůstávají klasické vypínače a ovladače, ale přidávají se k nim možnosti ovládání dotykovými panely, chytrým telefonem, iPhonem či iPadem, televizí, ale i notebookem či počítačem na internetu.

 

Přes všechna tato zařízení vidíte do svého domu, co se kde děje, co a kde je zapnuté či vypnuté, kde se topí, svítí, jaká je kde teplota anebo přímo kamerou vidíte dovnitř. A vy to nejenom vidíte, vy to vše i ovládáte! Byť to může na první pohled vypadat složitě, je to jednoduché a zábavné. Ovládání lze sestavit tak, aby bylo intuitivní, takže jej zvládne každý, dokonce třeba i dítě nebo senioři. Nakonec kdyby to tak nebylo, těžko by mohla růst obliba inteligentních domů tak, jako to je v posledních letech. Ano, systémy inteligentních elektroinstalací jsou ve světě velmi rozšířené a své místo na trhu a oblibu si získávají i čím dál víc u nás.

Velkou výhoda domu s Foxtrotem je automatizace provádění různých činností a technologií, připojených do systému. Jednoduše řešeno, dům provádí podle předem nastavených podmínek řadu úkonů sám. Ráno může vytáhnout žaluzie, spustit hudební systém s oblíbenou radiostanicí v nastavený čas, rozsvítit tlumené světlo na příjemnější vstávání. Nebo pozná, že jste se vrátili domů a nastaví příslušné teploty ve vašich místnostech. Stiskem jednoho tlačítka (ať už na telefonu nebo vypínače) zatáhnout žaluzie, rolety, zhasnout či nastavit světla a pustit televizi na oblíbeném programu, to ocení rozhodně řada z nás. Rodiče určitě rádi zkontrolují na svém telefonu pohled do dětského pokoje, že děti jsou v pořádku a třeba jim vypnou televizi, když usnuly.

Proč systém Tecomat Foxtrot?

Na světě existuje více výrobců řídicích systémů a jedním z nich je česká společnost Teco a.s. z Kolína, která patří již řadu desetiletí (od r. 1976, kdy vyrobila první průmyslový řídicí systém v tehdejší východní Evropě) k předním výrobcům programovatelných automatů pro řízení průmyslových aplikací. Tyto zkušenosti z řízení průmyslových aplikací zúročili a v roce 2007 představila vlastní systém inteligentní instalace Tecomat Foxtrot, který se během následujících let podařilo úspěšně nasadit do mnoha rodinných domů, ale i penzionů, hotelů a komerčních budov v Evropě i Asii. Průmyslový základ systému Foxtrot přináší do řízení vysokou spolehlivost a životnost řídicího systému i pro Váš dům.

Obrovskou výhodou Foxtrotu je jeho otevřenost vůči technologiím a dalším systémům, možnost volného programování podle světové normy IEC 61131-3 nebo intuitivního parametrizování funkcí (u typických funkcí v budovách), díky čemuž zvládne systém naprogramovat či nastavit běžný programátor řídicích systémů kdekoliv na světě či v případě parametrizace systému běžný technik. Možnosti funkcí Foxtrotu jsou díky volnému programování prakticky neomezené a díky tomu bývá řídicí jednotka Foxtrotu použita i na doplnění jiných a většinou mnohem dražších systémů pro použití funkcí, které ostatním systémům chybí. Otevřenost Foxtrotu Vám také zajistí možnost připojení dalších technologií v budoucnu, které dnes ještě nejsou ani známy.

Většina systémů inteligentních elektroinstalací se u nás instaluje do novostaveb, protože instalovat kabely v hotovém domě není příliš šťastné. Tecomat Foxtrot má ovšem na rozdíl od většiny ostatních výrobců možnost řídit váš dům i bezdrátově. Proto jej můžete nasadit ve vašem domě i bez nákladného sekání do zdí. Tuto výhodu nakonec ocení i majitelé novostaveb, když budou chtít inteligentní systém řízení domu, provedený pomocí kabelového rozvodu, v budoucnu jakkoliv rozšířit bez viditelných zásahů do interiéru.

Dlouhá tradice firmy Teco, vlastní vývoj a zázemí spolu s perfektním servisem a kompatibilitou jednotlivých generací systémů pro Vás znamená dobrou investici do inteligentního systému Tecomat Foxtrot.

A ještě jedna věc závěrem…

Řídicí systém Tecomat Foxtrot je cenově tak dostupný, že se dnes instaluje i do standardních rodinných domů. Výhody domácí automatizace si proto může dovolit i běžný zákazník! Pro více informací o systému doporučujeme www.ovladejsvujdum.cz, kde naleznete i seznam autorizovaných instalačních firem, na něž se můžete v případě Vašeho zájmu o Foxtrot obrátit. Ty Vám podrobně představí všechny možnosti a funkce systému, konkrétní realizované domy, abyste maximálně využili možnosti, které Vám Foxtrot přináší.

Obr. Tecomat Foxtrot může řídit veškeré technologie v domě.

 

Obr. Váš dům můžete sledovat i ovládat např. přes obrazovku Vaší televize.

 

Obr. Na telefonu či iPadu můžeme sledovat a ovládat v domě vše, co do systému Foxtrot zahrneme.

          

Obr. Vizualizace ovládání Vašeho inteligentního domu na nejrůznějších zařízeních ( např. iPhone, iPad, dotykový panel či PC) a podobně může mít libovolnou strukturu či grafickou podobu, přizpůsobíte ji tedy přesně na míru každému uživateli a jeho potřebám či třeba věku.

          

Obr. Měřiče spotřeby teplé a studené vody, plynu, tepla a elektrické energie jsou většinou v technické šachtě domu. Systém Foxtrot je umí číst a zobrazovat v přehledných grafech i po mnoho let, takže na tabletu či telefonu máme o energiích našeho bydlení vždy perfektní přehled. Snadno tak můžeme odhalit příčinu případného plýtvání…

 

www.ovladejsvujdum.cz

 

 

 

 

Související příspěvky

Oblečte si markýzu – co třeba decentní proužek nebo skotská kostka?

redakce

Stěny jako naše chlouba

redakce

Více slunečního světla v domácnosti může zajistit i malá kopule na střeše domu

redakce