INSPIRACE

Co všechno jsou filtrační konvice a láhve z kohoutkové vody schopny odstranit?

Přestože kohoutková voda podléhá nejpřísnějšímu testování a pravidelným kontrolám, může v omezené míře obsahovat látky, které lidskému zdraví příliš neprospívají. Ve srovnání s vodou balenou v PET lahvích se však rozhodně nejedná o žádnou tragédii. V mnoha případech je dokonce kohoutková voda kvalitnější než ta, kterou si můžete koupit v obchodech.

 

Kohoutková voda rozhodně nepředstavuje hrozbu pro lidské zdraví

Vzhledem k tomu, že se kvalita kohoutkové vody měří v místě její spotřeby, to znamená u kohoutku zákazníka a podléhá opravdu přísným hygienickým kritériím, odborníci její pití jednoznačně doporučují. Vidí v něm dokonce lepší alternativu pro vaše zdraví než v konzumaci vody balené v PET láhvích. Nejsnazší cesta ke zdravé vodě tak vede skrze filtraci vody kohoutkové. Kvalitní filtr ať již průtokový namontovaný přímo na kohoutek nebo uvnitř filtrační konvice z vody dostane veškeré nežádoucí příměsi, které sice lidský organismus přímo neohrožují, mohou pro něj však být nepříjemné. Jde zejména o:

  • mechanické nečistoty a zbytky rzi z potrubí,
  • pozůstatky po dezinfekci vody včetně oné nechvalně známé chlorové pachuti,
  • pesticidy splavené do vodních zdrojů z polí,
  • dusičnany, které jsou součástí hnojiv,
  • hormony dostávající se již do odpadních vod,
  • a celou řadou dalších látek.

 

Bohužel i dezinfekce vody je zdrojem látek pro tělo nevhodných

Většinu nežádoucích látek z vody odstraňuje již její dezinfekce. Pro tu se osvědčil chlór, který není pro lidské tělo v nízkých koncentracích nebezpečný, bohužel však po sobě zanechává nepříjemnou pachuť. Chlór slouží ve vodě zejména ke zničení choroboplodných zárodků některých chorob, které mohou způsobit hromadné onemocnění velkého počtu osob. Z minulosti jsou známy například epidemie břišního tyfu, úplavice či cholery, které vznikly z kontaminace vodních zdrojů. Z tohoto hlediska je pro člověka méně nebezpečný než to, čemu má zamezit. Samozřejmě, že chlór ale není pro lidské tělo ničím vítaným. Chcete-li se jej v pitné vodě zbavit a eliminovat jeho nepříjemnou pachuť, pořiďte si filtrační konvici nebo láhev. Ty se postarají nejen o lepší chuť a vůni kohoutkové vody, navíc dokážou snížit na minimum koncentraci látek, které lidskému organismu neprospívají.

Související příspěvky

Potřebujete rychle vystavit výrobní halu nebo skladovací prostory?

redakce

Průvodce nákupem: Jak vybrat pracovní rukavice?

redakce

Sestavte si ložnice podle svých snů

redakce