TIPY

Jak poznat kvalitní plastová okna?

Plastová okna se v současné době těší velkému zájmu. Za ním stojí velmi slušný poměr mezi jejich kvalitou a cenou. Kvalitní plastová okna skvěle izolují – tepelně i zvukově, je možné je vybavit dvojskly i trojskly, a díky bohaté škále desénů a barev také dobře vypadají. Je tak otázkou, v čem je vůbec problém?

Problém nastane v okamžiku, kdy si do domu pořídíte plastová okna nekvalitní, jež výše uvedené vlastnosti nevykazují. V následujícím článku vám poradíme, co udělat pro to, aby se tak nestalo. Na základě jakých parametrů oddělíte zrno od plev, tedy skutečně kvalitní produkt od nekvalitního.

 

Zaměřte se na profily a kování

Pokud jste se rozhodli investovat do skutečně kvalitních plastových oken, což vám kvitujeme, měli byste se zaměřit na několik následujících parametrů. Kvalitu plastových oken jako takových v podstatě předurčují kvalita profilů a kování. Vaší pozornosti by však neměla uniknout také patřičná certifikace stejně jako reference prodejce.

 

Okenní profily

Okenní profily jsou v podstatě alfou a omegou všech oken nezávisle na jejich materiálu. Sázkou na jistotu je renomovaný výrobce s patřičnými referencemi. V testech nejvíce bodují německé značky, se kterými ovšem drží krok i několik českých výrobců. V každém případě se zajímejte o certifikáty kvality, jakosti a počet komor, jež se většinou pohybuje mezi pěti a osmi.

 

Nepodceňujte kování

Stejnou pozornost ovšem věnujte i kování. Na něm v žádném případě nešetřete. Dobře izolovat vám totiž bude jen dobře seřízené okno s kvalitním kováním! Opět vsaďte na renomovanou značku a certifikáty bezpečnosti.

 

Hodnota tepelné izolace

Dalším klíčovým parametrem předurčujícím, do jaké míry se v zimě bude držet teplo v domě a v létě se prostory nebudou přehřívat, jsou hodnoty koeficientu tepelného prostupu. Zde platí, že čím nižší cifra je ve hře, tím lepší izolant máte k dispozici.

 

Zaměřeno na cenu

Jistým vodítkem je i cena. Obecně se dá říci, že bílá plastová okna pořídíte o polovinu levněji než okna dřevěná. To však není přesné. Ceny kvalitních plastových oken závisí na mnoha faktorech, jako jsou spolu s jejich rozměry počet křídel, zmíněný typ profilu a počet komor, kování, zasklení, barva dekoru a obecně. Cena takových oken pak samozřejmě bude vyšší.

Není toho zrovna málo, že? Výběr vhodného výrobce či dodavatele se ale nevyplácí uspěchat. Jedině tak svému domu pořídíte okna, která budou sloužit i příštím generacím.

Související příspěvky

Okna s nejdelší životností? Jednoznačně dřevohliníková!

redakce

Jak uklidit po rekonstrukci?

redakce

Proč si pořídit termostat?

redakce