STAVBA

Jakou zvolit střešní krytinu na pergolu

Nejen útulný domeček! Dopřejte si také útulnou zahradu s perfektní odpočinkovou zónou! Aby vám do kávy nepršelo, pořiďte si kvalitní střešní krytinu na pergolu a nezapomeňte na okapy. Jaká střešní krytina na pergolu sedne jako ulitá? Ideálně některá z lehkých krytin pro jednoduché konstrukce.

 

Lehké střešní krytiny na pergoly a altány

Zahradní pergola je obvykle jednoduchá dřevěná, případně hliníková, konstrukce. Střešní krytina by ji proto neměla zbytečně zatížit a zároveň by měla být dostatečně odolná, aby přečkala víc než jednu sezonu. Vhodným řešením jsou kvalitní plastové střešní krytiny, ale zvolit můžete i bitumenovou lepenku nebo dát přednost plechové krytině. Záleží na charakteru konstrukce pergoly.

 

Plastové střešní krytiny nadělají větší parádu, než tušíte

Plastové střešní krytiny máme obvykle spojené se starými konstrukcemi skleníků u našich babiček nebo s nevzhlednou vlnitou deskou, která se často umisťovala na zahradní konstrukce. Takovým provizorním řešením, který vydrží sotva jednu zimu, už ale odzvonilo! Kvalitní výrobci nabízejí pouze takové plastové střešní krytiny, za které se nebude stydět ani ten nejnáročnější zahradní architekt. Při výrobě se navíc částečně využívá recyklovaná hmota. Vybrat si můžete ze světlo propustných až průhledných krytin, které pergolu nezastíní, ale v nabídce jsou také plně barvené krytiny. Sortiment tvoří jak klasické střešní trapézové nebo vlnité desky, tak i šablony imitující břidlici či pálenou tašku. Nevypadají přitom vůbec nevkusně, ba naopak! Velkou výhodou těchto krytin je jejich odolnost vůči vlivům počasí, UV záření a biologickému napadení.

 

Plánujete asfaltové pásy nebo šindele?

Tak to nezapomeňte na plné podbití. Střešní konstrukce díky němu nabere na hmotnosti. Zkušený stavitel by proto měl zpozornět a ověřit si, že jeho pergola takovou hmotnost skutečně unese. Pokud ano, může se s chutí pustit do práce. No a pokud ne, jednoduše zvolí jinou stejně dobrou, nebo ještě lepší, alternativu!

 

Plechová střešní krytina je sázka na jistotu

Pokud jste nerozhodní a stále váháte nad výběrem té nejlepší krytiny na pergolu, nedělejte kompromisy a sáhněte po ověřené stálici. Plechová střešní krytina, ať už ve formě pásů nebo šablon, je tu už stovky let a dlouho ještě bude. Patří k lehkým krytinám a její pokládka je stejně snadná, jako pokládka krytiny plastové. Je však o něco odolnější, hodí se pro permanentní i dočasné konstrukce a ve stavebninách za ní nenecháte majlant.

Související příspěvky

Konference Pasivní domy se blíží. Společnost RECIFA a.s. nebude chybět!

redakce

Hlavní přednosti foukané izolace: proč se vám vyplatí a o kolik ušetříte?

redakce

Jak postavit dům a nezbláznit se z toho?

redakce