TIPY

FOR ARCH 2019: Komfort znamená mít teplo i chlad

Jubilejní 30. ročník stavebního veletrhu FOR ARCH se blíží. Ve dnech 17. až 21. září představí v PVA EXPO PRAHA novinky a trendy napříč odvětvími ve stavebnictví a chybět nebudou ani vystavovatelé oboru vytápění a větrání. Co za technologie veletrh nabídne a kde najdou návštěvníci odbornou radu? Generálním partnerem veletrhu je Skupina ČEZ.

Rodinné domy postavené v minulém století, i starší, s velkou potřebou tepla jsou ideální pro modernizaci vytápění s využitím tepelných čerpadel. Čím větší potřeba tepla na vytápění, tím lepší poměr mezi výší investice a instalovaným výkonem. Zatímco ekonomická návratnost investice do zateplení fasády, pokud nebyla vynucena špatným stavem, se pohybuje v řádu 20, 30 a více let, investice do čerpadla se vyplatí mnohem dřív.

 

Komfort znamená mít teplo i chlad

S klesající spotřebou tepla na vytápění se zvyšuje i zájem o tepelná čerpadla vzduch-vzduch. Původní účel klimatizace ochlazovat přehřáté prostředí a upravovat kvalitu vzduchu byl rozšířen o vytápění tím, že se zjednodušeně řečeno otočí tok tepelné energie z vnitřku ven na zvenku dovnitř. Komfort vnitřního prostředí závisí na technické úrovni. Nejlepší výrobky jsou nejen tiché, ale také automaticky směrováním proudu vzduchu provětrávají i nejvzdálenější kouty místnosti a působí i bez průvanu, neboť proud vzduchu směřují do místa, kde v místnosti není člověk.

 

Letní horka v poslední době přinesla další důvod pro pořízení tepelného čerpadla, původně využívaného jen jako zdroj tepla. „Je to jednoduché a vlastně zabijete dvě mouchy jednou ranou! S tepelným čerpadlem vyřešíte zároveň topení i chlazení vašeho domu. Nemusíte pořizovat zvlášť topení a klimatizaci, ale získáte zařízení 2 v 1,“ říká Ing. Lubomír Kuchynka ze společnosti AC Heating.

Pokud je pro nový dům k dispozici plynová přípojka, pak se příznivě (investičně i provozně) jeví vytápění a příprava teplé vody plynovým kondenzačním kotlem. Jde o osvědčený způsob, kdy odběratel není závislý jen na jednom druhu energie. V domech, kde již více jak desítku let funguje atmosférický plynový kotel, je nejvyšší čas přejít na kotel kondenzační. Minimální provozní úspora 10 %, v některých případech zjištěná úspora zemního plynu dosahující až 30 %, stojí za zamyšlení.

 

Nové požadavky na budovy od ledna 2020

Nové rodinné domy s malou potřebou tepla na vytápění jsou současným trendem. Nižší spotřeba tepla umožňuje ekonomicky příznivě využít přímou přeměnu elektřiny na teplo. Konstrukčně a investičně může jít o nejjednodušší způsob. Lze použít elektrické konvektory, sálavá otopná tělesa na stěnách, ale i na stropě, podlahové, stěnové či stropní vytápění.

0i4a8783

„Všechny novostavby realizované po 1. 1. 2020 musí splňovat podmínky pro zařazení do kategorie tzv. budov s téměř nulovou spotřebou energie, což samozřejmě vyvolává otázky, co bude jinak. Studie prokázala, že i po roce 2020 lze s elektrickým vytápěním splnit kritéria kladená platnou legislativou. Objektivně bude vyžadován vyšší podíl OZE – např. instalace střešní FVE – na druhou stranu lze dnes už i na tyto systémy využít některou ze státních dotací,“ říká Miroslav Petr ze společnosti Fenix, českého výrobce. Zlevněnou vstupenku získáte zde. Více na: www.forarch.cz.

 

Energeticky úsporná řešení od ČEZ: Fotovoltaika s bateriemi, elektromobil nebo EPC projekty

Jak komplexně řešit energetické úspory ve vašem domě nebo jak zabránit úniku energií z budov? Návštěvníci FOR ARCH se seznámí například s fotovoltaikou na střechu s ukládáním do baterie nebo s energeticky úspornými řešeními pro budovy jako je Rudolfinum nebo Národní divadlo, realizovanými formou EPC projektů.

Související příspěvky

Jak si poradit s výměnou oken bez starostí

redakce

Lepidla na obklady a dlažby – efektivní stavební chemie, která pomáhá

redakce

Vánoce se blíží? Vyzdobte si svůj rodinný dům tak, aby vás Ježíšek našel!

redakce