DŮM

Jaké lamely vybrat do venkovních žaluzií

Jestli jste se rozhodli, že si pořídíte venkovní žaluzie, udělali jste dobře. Je to moderní varianta zastínění, kterou využijete v zimě i v létě. Mimo jiné vás ochrání před pohledy zvenčí, zlepší tepelně izolační vlastnosti okna, odradí zloděje … Jaké lamely si do venkovních žaluzií vyberete? Nejčastěji se používají hliníkové lamely, ale někdo volí i lamely plastové. Pro vnitřní žaluzie se dají použít dokonce látkové, dřevěné nebo bambusové lamely.

 

Plast nebo hliník?

Hlavním důvodem, proč si pořídit žaluzie a ne rolety, je fakt, že lamely u žaluzií jsou polohovatelné. Ať už jsou hliníkové nebo plastové, regulace světla, které vpustíte dovnitř, je základ žaluzií. Pro venkovní žaluzie budete nejspíše vybírat lamely z plastu nebo hliníku. Obecně platí, že oba materiály jsou vhodné, dostatečně odolné, pevné, mohou mít i elegantní design. Podívejme se blíže na obě varianty.

 

Hliníkové lamely

Hliníkové lamely jsou ohebnější a hodí se tam, kde jsou náročné povětrnostní podmínky. Vydrží větší zátěž, nevadí jim ani silný vítr, déšť či mráz, odolávají i mechanickému poškození. Na druhou stranu jsou zase o něco dražší. Hliníkové lamely si můžete objednat v různém barevném provedení, mohou být i perforované. Na první pohled většině lidí přijdou hliníkové lamely elegantnější. Jejich údržba je nenáročná, nepraskají a v případě jakéhokoliv poškození je možné každou jednotlivou lamelu celkem jednoduše vyměnit.

Tip: Nabídka hliníkových lamel je široká pro uspokojení různých požadavků. Pokud bydlíte ve složitějších podmínkách (například v oblasti kde často prší), vyberte si lamely s těsněním či lamely oboustranně falcované.  

 

Plastové lamely

Plastové lamely jsou lehce omyvatelné, levnější než hliníkové a jejich údržba je stejně jednoduchá jako u hliníkových lamel. Velmi dobře stíní, protože k sobě perfektně doléhají. Také je seženete v různých barvách, ale pro rodinné domy jsou přece jen používanější hliníkové lamely. I kvůli relativně vysoké křehkosti plastu. Naopak například u administrativních budov nebo komerčních objektů se plastové lamely pro venkovní žaluzie používají běžně. Můžete je sehnat v různých velikostech i na atypická okna. Mezi jejich hlavní přednosti totiž patří vysoká variabilita.

Tip: Pokud vás zastínění komerčních objektů zajímá podrobněji, přečtěte si náš článek: Zastínění do komerčních prostor.

Někteří lidé si pořizují i dřevěné lamely, které jsou krásné, ale jejich životnost je omezená, navíc vyžadují složitou údržbu. Dřevo je skvělý materiál, ale hodí se spíše do interiéru.

Ať už vyberete jakékoliv žaluzie, proberte výběr s odborníkem, ideálně přímo s vybraným prodejcem. Nejlépe osobně v jeho kamenné prodejně.

Související příspěvky

Jaký internet je pro domácnost nejvhodnější

redakce

Tepelná čerpadla i na netradičních místech

redakce

Jak prospívají infrasauny naší imunitě?

redakce