DŮM

Ideální dřevěné pelety? Chtějte jen ty z pilin

Množství kotlů na pelety se v českých domácnostech každým rokem zvyšuje. Mohou za to oblíbené kotlíkové dotace i samotní prodejci tohoto sortimentu, kteří na adresu svého zboží nešetří superlativy. Neodborným výběrem se však můžete o značnou část výhod tohoto paliva připravit.

Je to stejné jako s jakýmkoliv jiným topným materiálem – pelety seženete na trhu v různé kvalitě a za různou cenu. Jít cestou nejlevnějšího produktu se vám nemusí vyplatit. A proč?

 

Pouze dřevo a nic víc

Kvalita by vždy měla být při výběru na prvním místě. Ty nejlepší pelety, které vydrží opravdu dlouho, nezanesou váš kotel dehtem a nenechají po sobě velké množství popela, musí být vyrobeny ze 100% dřeva. Jen piliny z vybraného druhu pod velkým tlakem slisované k sobě. Žádné kamínky ani chemické příměsi – to je peleta zn. ideál.

Hodně vám napoví i aroma – opravdu dobré dřevěné pelety se prozradí vůní lesa, platí to především o těch z kůry. Na tvaru a velikosti peletek až tolik nezáleží, pamatujte si jen, že ty menší se lépe zapalují zatímco větší déle hoří. Mimochodem, pokud budete chvíli pozorovat plamen, dozvíte se o svém novém palivu mnoho nového – plynulé hoření značí dobrý nákup, nejrůznější výkyvy zase nekvalitní pelety s rozličnými cizorodými prvky. A zbude-li po takové materiálu v kotli navíc hodně popela, rozhodně příště nakupte jinde.

 

Kolik materiálu budu potřebovat k vytápění domu?

Narazíte-li na pelety či peletky v akci, určitě budete chtít nakoupit dostatečně množství alespoň na polovinu topné sezóny. Orientační výpočet můžete provést podle své dosavadní roční spotřeby tepla. Budeme-li počítat s průměrným číslem pro rodinný dům 80 GJ, budou se potřebné hodnoty pohybovat takto:

* 5 tun dřevěných pelet při kompletním vytápění za pomoci kotle na pevná paliva

* 1-2 tuny při občasném přitápění

Ve hře je samozřejmě také počasí, a právě proto se jako nejlepší strategie jeví nákup materiálu přibližně na polovinu sezóny, přičemž další dodávku je posléze možné navýšit nebo naopak snížit. Na druhou stranu – pelety se nekazí a jakmile je sezóna v plném proudu, jejich ceny letí nahoru. Máte-li tedy dostatek úložného prostoru, bez obav nakupte i větší zásoby. Přinejhorším vám zbudou na příští rok, a navíc při jejich nákupu ještě ušetříte.

Související příspěvky

Až 50% sleva na hliníková zábradlí!

redakce

Designová i vysoce funkční pastová okna

redakce

Nechcete v létě bydlet v sauně? Izolujte.

redakce