INSPIRACE

VÍTE JAK VAŘILY NAŠE PRABABIČKY?

PODÍVEJME SE DO HISTORIE PŮVODNÍ ČESKOSLOVENSKÉ ZNAČKY SPOTŘEBIČŮ MORA

V letošním roce slaví naše země významné výročí. Uplyne 100 let od vzniku samostatného Československa. 28. října 1918 se začala psát nová kapitola našich dějin. Světlá období střídaly doby temna. Je toho mnoho, čím si musela naše krásná země za uplynulé století projít a jaké osudy si museli prožít její občané. Pojďme se společně podívat na to jak těžké, nebo naopak pro ně lehké, to měly naše prababičky v péči o rodinu. S tím vším jim pomáhal vývoj moderních spotřebičů pro domácnost. A právě značka MORA patří k nejstarším původním československým značkám a je zde již skoro 200let.

Značka MORA se zrodila v roce 1825 a zlatou éru odstartovala následná výroba kamen Meteor. O velkém úspěchu svědčí i fakt, že jich bylo prodáno nejen v tuzemsku, ale i za hranicemi jeden milion kusů.

Zboží pro domácnost začala MORA vyrábět pár let poté. Hlavní byly klasické ruční mlýnky na maso zvané masořezky, ale i odšťavňovače a mlýnky na strouhanku a mák. První plynový sporák pochází z roku 1919 a plynové spotřebiče jsou tím sortimentem, který značku MORA nejvíce proslavil.

Ve 40. letech přichází další pomocník pro moderní hospodyňku, a to bezkompresorová absorpční chladnička. Pračka, jak ji známe dnes, nebyla v padesátých letech samozřejmostí, zavádí se výroba plynových automatických praček Moretta a byla určena do společných prádelen v činžovních domech. Byla plně automatická s elektrickým pohonem a plynovým ohřevem vody. V jednom pracím cyklu vyprala 3 až 5 kg suchého prádla za 75 minut. V 70. letech byla poprvé zahájena výroba kombinovaných sporáků, které si velmi rychle získaly značnou oblibu, a to především díky své jednoduché konstrukci a snadnému ovládání.

Dnes MORA nabízí vše od vestavných spotřebičů, sklokeramických desek, trub, přes chladničky, mikrovlnné trouby, myčky až po odsavače par či sporáky. Nechybí ani řada malých domácích spotřebičů.

[creativ_alertbox icon=“pushpin“ colour=“theme“ custom_colour=““]K neopakovatelnému 100 výročí si pro vás značka MORA připravila dárky, které stojí za to. Díky dlouholeté tradici MORA své zákazníky dobře zná, komunikuje s nimi a dokáže výrobky přizpůsobit jejich požadavkům a životnímu stylu. Nejen že během října a listopadu budete moci na www.mora.cz vyhrát každých 14 dní malé domácí spotřebiče, ale navíc pokud si kuchyň vybavíte varnou deskou, troubou a myčkou z portfolia produktů MORA získáte vestavnou mikrovlnou troubu VMT 312 X v hodnotě 4 990 Kč zdarma. A aby toho nebylo málo ve spolupráci s Národním technickým muzeem v Praze značka MORA připravuje interaktivní výstavu, kde se můžete podívat na nejstarší kamna, sporáky, pračku a další. Oproti tomu bude i vystavena nová generace spotřebičů, tak abyste vše měli v kontrastu s minulostí. Navíc můžete například zvěčnit svou zatím největší životní událost na historickou časovou osu značky a být i nadále její součástí. MORA. Plná života od 1825. [/creativ_alertbox]

 

MORA. Plná života od 1825.

Více na www.mora.cz

Související příspěvky

Kvalitní firma na hloubkové čištění podlah v Brně

redakce

Novinky ze světa spánku, které byste neměli minout!

redakce

Pozvedněte svoji kuchyň jednoduše

redakce