OSTATNÍ

Povinnost PENB – a co cena?

< !DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> Untitled document

Dnes je velmi diskutovaná blížící se povinnost vypracování průkazu energetické náročnosti budov. Zároveň se v médiích objevují i ceny, za které bude možné nechat PENB vyhotovit. Hovoří se o ceně 5000 Kč za jeden průkaz. Tato cena je nepodložená a může tak případným investorům vytvořit zkreslený pohled.

 

 
Současná situace

PENBDnes je povinnost vypracovat PENB na novostavby a na významné změny nebo prodeje a pronájmy objektů nad 1000m2. Cena průkazu na rodinný dům se pohybuje dnes cca mezi 3000 – 6000 Kč. Vyhotovení PENB na větší objekt (administrativní budovy, školy, ….) stojí dnes v průměru mezi 5000 – 15000 Kč. Doba, za kterou vám firmy průkaz vyhotoví, je rozdílná. Například společnost DECOEN v.o.s. průkaz vypracuje do jednoho týdne od zadání a jejich ceny se pohybují na spodní hranici.

PENB po lednu 2013
Jaké budou ceny od 1. 1. 2013 není jednoduché odhadnout. Od tohoto data kromě výrazných změn v povinnostech bude změněna i metodika výpočtu. Mělo by dojít k jejímu zpřesnění a zpřehlednění, z čeho lze odhadovat i o něco málo vyšší náročnost a složitost výpočtu a tím pádem je i možné mírné zvýšení ceny. Výrazný vliv na cenu bude mít hlavně stav podkladů, které bude zájemce schopný energetickým expertům resp. firmám dodat. V dnešní době podklady nehrály na stanovení ceny roli. Dnes je vypracování PENB povinnépouze na novostavby atd., kde je vždy vyhotovená patřičná projektová dokumentace, která je dostačujícím podkladem pro výpočet PENB. Ale co v následujícím roce, kdy bude nutné vlastnit průkaz i na staré objekty, kde projektová dokumentace není dostačující, nesedí se současným stavem nebo dokonce není k dispozici vůbec? V takovýchto případech musí společnost na místo objektu přijet, provést zaměření a detekci složení konstrukcí a to cenu průkazu výrazně zvýší. Proto jakékoli snahy o zobecňování cen průkazů energetické náročnosti budov jsou zavádějící. Cena průkazů se bude lišit na základě mnoha parametrů a finální cenu se vždy investor dozví po konzultaci se specializovanou společností.

Problematika nejen ceny PENB není pro veřejnost jednoduchá. Pokud byste měli jakékoli dotazy, obraťte se na společnost DECOEN v.o.s., kde vám energetičtí experti rádi poradí.

www.decoen.cz

Související příspěvky

Využijte ve své chladničce maximum místa se zásuvkou DrinkBox od značky MORA

redakce

Co přinesly trendy roku 2022 při výběru podlah?

redakce

Akros.cz – komplexní nerezový spojovací i hutní materiál

redakce