DŮM

Jak poznat kvalitního kominíka, když potřebujete revizi či opravu komínu?

Pokud bydlíte v rodinném domě a k vytápění a ohřevu vody používáte kotel, musíte se starat o stav komínu. Špatně fungující spalinové cesty a nevyhovující stav komínu totiž snadno způsobí požár a další potíže. Na kontrolu komínu je vždy dobré si pozvat profesionálního kominíka. V tomto článku najdete pár rad, jak zvolit toho správného.

 

Praxe hraje důležitou roli

jako u každého jiného oboru i zde platí, že čím zkušenější člověk k vám domů přijde, tím lépe. Kominíci byli ještě před několika lety doslova na vymření, počítali se na desítky. Dnes už je situace sice o poznání lepší, kvalitních profíků však stále není dostatek.

Pokud si vybíráte kominíka v Plzni i kdekoliv jinde v republice, zjistěte si, kolik let praxe má za sebou, jaké má reference. Nejlepší je samozřejmě, pokud dostanete doporučení od někoho známého, který má s daným kominíkem už předešlé dobré zkušenosti.

 

Kvalitní kominík vám nabídne brzké termíny

Pokud hledáte kominictví v Plzni, které vám provede revizi či opravu komínu, je potřeba, aby k vám kominík dorazil včas. Pokud vám sdělí, že na vás nemá půl roku čas, neváhejte a najděte si raději někoho jiného. Zejména v případě, že máte pocit, že komín špatně táhne, praská apod. Času pak není nazbyt a celou záležitost je zapotřebí řešit co nejrychleji. Dobrý kominík vás neodmítne, pokud zjistí, že věc skutečně „hoří“ a není možný delší odklad.

 

Informujte se u profesní organizace

Dobří kominíci se dnes sdružují. U nás funguje Společenstvo kominíků ČR, které je největší profesní organizací v tomto oboru. Kdo v této organizaci figuruje, máte u něj garanci, že má potřené vzdělání a oprávnění provádět revize, stavby a opravy komínů. Právě vzdělání je vedle zkušeností jednou z hlavních podmínek, které je pro odvedení dobré práce důležité.

Nezapomeňte na to, že byste jako majitelé rodinného domu měli pravidelně nechat kontrolovat spalinové cesty, což vyplývá z nařízení vlády č.91/2010. Nejde sice o zákonnou povinnost. V momentě, kdy ale spalinové cesty nejsou v pořádku a vznikne třeba požár, nedostanete od pojišťovny ani korunu, pokud jste si nenechali provést jejich odbornou kontrolu.

Související příspěvky

Nevycházejte z domu přímo do deštivého počasí

redakce

Jaká vybrat LED svítidla?

vk

Jak provést jarní kontrolu domu a ještě na tom vydělat?

redakce