Search

Výběr skleníku

Už dál nemůžete snášet bezvýraznou chuť kupovaných rajčat a směšnou trikoloru paprik balených v igelitu? Začínáte si pohrávat s myšlenkou vlastní produkce užitkových plodin a uvažujete, že si letos pořídíte skleník? Jděte do toho! Není nic lepšího, než si pochutnat na domácí, čerstvé a chemicky neošetřené zelenině.

Jelikož si skleník nepořizujete na rok či dva, je nejdříve nutné si ujasnit, co od skleníku očekáváte. Důležité je zvolit správnou velikost v návaznosti na požadované využití a také typ konstrukce skleníku s ohledem na finanční možnosti.

 

Konstrukce skleníků

Vynechejme skleníky domácí výroby, jejichž konstrukce a provedení v podání šikovných kutilů může být nekonečně pestrá. Vynechejme také asijské dovozové skleníky, které svojí kvalitou nestojí ani za zmínku. Takže jaké jsou základní typy skleníků dostupné na tuzemském trhu?

 

Polykarbonátové skleníky

Jedná se o nejlevnější typ skleníků na trhu. Konstrukce je nejčastěji vyrobena z hliníkových profilů. Jako výplň těchto skleníků se používá polykarbonát. Zde je na místě být velice opatrný při koupi takového skleníku, abychom nesáhli po asijské levnější variantě. Tyto levné náhražky polykarbonátu mají často na folii vytištěné informace o různých certifikátech kvality, ale chybí údaj o výrobci. Podle technických údajů polykarbonátu má být tento materiál odolný do teplot 100–120 °C. Pokud prodejce uvádí maximální teplotu pouze 60 °C nebo ji neuvádí vůbec, jde s vysokou pravděpodobností o nekvalitní asijský polykarbonát.

 

Pozinkované skleníky

Tento typ skleníku je dražší. Konstrukce je vyrobena z ocelových profilů, které jsou žárově pozinkovány, tj. že se po ukončení výroby máčí do zinko – hliníkové lázně při teplotě přibližně 465°C. Tato povrchová úprava zaručuje životnost konstrukce několik desítek let. Jako výplň skleníku se používá polykarbonát nebo rozptylové či čiré sklo. Skla jsou často podložena gumovou lemovkou, což zvyšuje odolnost proti nárazům.




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *