Gril na dřevěné uhlí zná asi každý, kdo miluje kvalitní pokrmy s příchutí ohně. Ovšem, už jste slyšeli o grilování na lávových kamenech? Dokážete si tento systém opékání představit? Jedná se o stále populárnější typ grilu, který dokáže v mnohých ohledech příjemně překvapit. Ve své podstatě lávové kameny jako takové nejsou přímým zdrojem tepla, ale pouze takovým prostředníkem, přes to jde o skvělý systém k opékání masa a dalších pokrmů. Především pak sebou přináší celou řadu nesporných výhod. Pojďme se na grilování na lávových kamenech podívat z trochu bližší perspektivy.
Hlavní přednosti lávových kamenů
Grilování na lávových kamenech je aktuálním trendem ve světě lahodných pokrmů připravovaných na vašich zahradách, terasách a balkónech. Lávový kámen zamezuje nezdravému připalování a navíc pokrm nevysušuje. Díky tomu se celková chuť grilovaného masa a zeleniny zvýrazní.
Kámen sopečného původu lze zahřívat jak plynem, tak i elektrikou nebo přímo žárem ohně. Rovněž dokáže odvádět tuk z masa, čímž minimalizuje vznik velice škodlivých spálenin. Určitě vás jako majitele potěší snadná údržba a čištění.
Víte jak se gril s lávovými kameny používá?
Ze všeho nejdříve si musíte desku z lávových kamenů důkladně rozpálit. V případě, že si zakoupíte dražší verzi grilů se zabudovaným teploměrem, budete mít správné nastavení teploty pod kontrolou. Jinak obecně platí, že maximální teploty deska dosáhne po 15 minutách.
Před tepelnou úpravou zeleniny, sýrů nebo masa lávové kameny potřete olejem. Zde si vystačíte s kapkou oleje a malým štětečkem. Po skončení grilovací akce se deska z lávových kamenů očistí speciálním kartáčem a utře do utěrky. Ano, tak snadné a ihned připravené pro další opékání. Někteří výrobci dokonce radí, že je na čištění nejlepší žiletkové ostří nebo ostrá škrabka.