TIPY

Vlastní udírna zlepší nejen zimní měsíce

Mráz a studený vítr na začátku roku nejsou pro milovníky grilování tím správným počasím. S uzením je to ale naopak a možné je také spojit oba typy přípravy, pokud máme tu správnou udírnu.

Vůně i chuť ještě teplých zprávě z udírny vytažených klobás nebo kousků masa snad nemá konkurenci. Uzení navíc umožňuje zakonzervovat potraviny, které jinak mají krátkou životnost, jako je například právě čerstvé maso. Nejen proto majitelé domů a chalup touží po vlastní udírně a setkání u ní je také společenskou událostí, protože většinou pozveme sousedy a přátele a užijeme si společný večer plný legrace a dobrého jídla. Vyudit můžeme párky, buřty, klobásy, ryby a drůbež a samozřejmě i sýry, které lze před přípravou promíchat s bylinkami nebo šunkou či kořením a získat tak jedinečné a originální potraviny.

Pořízením udírny je rozhodně nekončí grilovací sezóna ani to neznamená, že už se nikdy nevrátíme ke grilování. Naopak, udírny s grilovací plochou umožňují uzení a grilování zároveň nebo lze využívat každou plochu samostatně. Pokud zrovna nemáme připravené potraviny na uzení, můžeme si jen sednout ke grilu a naopak, pokud si chceme užít uzenou chuť právě připravených potravin, není nic jednoduššího. Postupně také najdeme ty nejlepší recepty a kombinace koření, které nám vyuzené potraviny. Promění na téměř božskou manu. Požitek z uzení posune na vyšší úroveň také použití udících lupínků z různých druhů dřeva, které se před použitím namočí ve vodě a během uzení nebo i grilování dodávají pokrmům jedinečné kouřové aroma.

Udírna může být v provozu po celý rok včetně mrazivých zimních měsíců, při kterých nám budou čerstvě vyuzené a ještě teplé klobásy chutnat o mnoho více. Využijeme ji ale samozřejmě kdykoli dostaneme chuť na uzené maso, sýr nebo další dobroty.

Související příspěvky

Sedací pytle ve školce jsou zábava. Mají je i v té vaší?

redakce

Externí předseda společenství vlastníků jednotek od PPM

redakce

Proč stavět na zelené louce, když se dají opravit zchátrálé objekty?

redakce