Search

Dobrá uzenina vyjde jen z dobré udírny

Chcete se vrátit k rodinné tradici a něco si sami vyudit? Nejdříve si musíte vybrat udírnu. Podomácku vyrobená, nebo koupená – to není jediná volba, která vás čeká.

 

Zděné udírny

Lidé, kteří se pouští do výroby vlastní udírny, se stále najdou. Zejména při budování pergol a venkovních kuchyní nás často napadne postavit vedle krbu i udírnu. Levně to však nevyjde a mnohdy se při stavbě z neznalosti dopustíme chyby, která se jen těžce opravuje, a pak výsledek uzení není tím, co jsme očekávali, nebo dokonce neudíme zdravým způsobem. Právě pod pergolami a různými přístřešky, ale i ve starších hospodářských budovách, které máme na pozemku, budujeme nejčastěji zděné udírny.

Počítáme s tím, že jsou nepřenosné. Obvykle to nepokládáme za nevýhodu. Jejich výhodou je, že dobře akumulují teplo, avšak jsou poměrně zdlouhavé na roztápění. Takže nápad vyudit si přes den k večeři rybu asi rychle zavrhneme. Což je škoda, protože udírna dokáže sloužit jako další spotřebič v domácnosti, který se využívá poměrně často, a nejen sporadicky jednou či dvakrát v roce. K vybudování zděné udírny je vhodné přizvat odborníka, který ví, jak na to, a navrhne nám například vhodnou vzdálenost udicí komory od topeniště.

 

Dřevěné udírny

Dřevo dává udírně přírodní vzhled, což většina z nás oceňuje. Nevýhodou je nutnost nátěrů a jiných povrchových úprav. To už nás, po přírodních věcech bažících, zas tolik nenadchne.

Dřevěná udírna umí dobře izolovat. Většinou se vyrábí ze smrkového dřeva, ale není to podmínkou. Spíše jde o to, že je to dřevo nejdostupnější a nejlevnější. Dřevěné udírny jsou však hořlavé, a tak je dobré dbát o bezpečnostní opatření. A při vyšších teplotách se v nich nedoporučuje udit vůbec.

 

Plechové udírny

Pro mnohé to zní trochu nevábně, ale pozor! Jde o to nejmodernější, co dnes výrobci udíren nabízí. Plech může být navíc z ušlechtilé nerezové oceli. Ta nejenže dobře vypadá, vždyť z nerezu se dnes vyrábí i šperky, ale především je bezúdržbová a nerezaví. Nerezové udírny bývají jednoplášťové. Obvykle se nehodí pro použití v zimě. Jenomže právě tehdy udíme. Lepším řešením jsou pak izolované nerezové udírny. Těm však izolovaný plášť ubere malinko na objemu udicí komory. Řešením je zvolit větší model.

Nejmodernější a nejkomfortnější plechové nerezové udírny se již neroztápí dřevem. Jde o elektrické udírny. O chuť a vůni dřeva se však nepřipravíte. Technologicky tyto udírny počítají s tím, že se do nich přidávají udicí brikety, štěpka nebo piliny, které dodávají uzenině to správné aroma. Právě elektrické udírny se roztápí tak snadno a rychle, že zastanou roli dalšího spotřebiče v domácnosti. A třeba i na balkonu si vyudíte ke snídani sýr, k obědu rybu a k večeři netradičně vajíčka. Klasické uzeniny v nich vyudíte na výbornou rovněž. Navíc zdravě, bez problematického dehtu.


TAG


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *