TIPY

Dobrá uzenina vyjde jen z dobré udírny

Chcete se vrátit k rodinné tradici a něco si sami vyudit? Nejdříve si musíte vybrat udírnu. Podomácku vyrobená, nebo koupená – to není jediná volba, která vás čeká.

 

Zděné udírny

Lidé, kteří se pouští do výroby vlastní udírny, se stále najdou. Zejména při budování pergol a venkovních kuchyní nás často napadne postavit vedle krbu i udírnu. Levně to však nevyjde a mnohdy se při stavbě z neznalosti dopustíme chyby, která se jen těžce opravuje, a pak výsledek uzení není tím, co jsme očekávali, nebo dokonce neudíme zdravým způsobem. Právě pod pergolami a různými přístřešky, ale i ve starších hospodářských budovách, které máme na pozemku, budujeme nejčastěji zděné udírny.

Počítáme s tím, že jsou nepřenosné. Obvykle to nepokládáme za nevýhodu. Jejich výhodou je, že dobře akumulují teplo, avšak jsou poměrně zdlouhavé na roztápění. Takže nápad vyudit si přes den k večeři rybu asi rychle zavrhneme. Což je škoda, protože udírna dokáže sloužit jako další spotřebič v domácnosti, který se využívá poměrně často, a nejen sporadicky jednou či dvakrát v roce. K vybudování zděné udírny je vhodné přizvat odborníka, který ví, jak na to, a navrhne nám například vhodnou vzdálenost udicí komory od topeniště.

 

Dřevěné udírny

Dřevo dává udírně přírodní vzhled, což většina z nás oceňuje. Nevýhodou je nutnost nátěrů a jiných povrchových úprav. To už nás, po přírodních věcech bažících, zas tolik nenadchne.

Dřevěná udírna umí dobře izolovat. Většinou se vyrábí ze smrkového dřeva, ale není to podmínkou. Spíše jde o to, že je to dřevo nejdostupnější a nejlevnější. Dřevěné udírny jsou však hořlavé, a tak je dobré dbát o bezpečnostní opatření. A při vyšších teplotách se v nich nedoporučuje udit vůbec.

 

Plechové udírny

Pro mnohé to zní trochu nevábně, ale pozor! Jde o to nejmodernější, co dnes výrobci udíren nabízí. Plech může být navíc z ušlechtilé nerezové oceli. Ta nejenže dobře vypadá, vždyť z nerezu se dnes vyrábí i šperky, ale především je bezúdržbová a nerezaví. Nerezové udírny bývají jednoplášťové. Obvykle se nehodí pro použití v zimě. Jenomže právě tehdy udíme. Lepším řešením jsou pak izolované nerezové udírny. Těm však izolovaný plášť ubere malinko na objemu udicí komory. Řešením je zvolit větší model.

Nejmodernější a nejkomfortnější plechové nerezové udírny se již neroztápí dřevem. Jde o elektrické udírny. O chuť a vůni dřeva se však nepřipravíte. Technologicky tyto udírny počítají s tím, že se do nich přidávají udicí brikety, štěpka nebo piliny, které dodávají uzenině to správné aroma. Právě elektrické udírny se roztápí tak snadno a rychle, že zastanou roli dalšího spotřebiče v domácnosti. A třeba i na balkonu si vyudíte ke snídani sýr, k obědu rybu a k večeři netradičně vajíčka. Klasické uzeniny v nich vyudíte na výbornou rovněž. Navíc zdravě, bez problematického dehtu.

Související příspěvky

Chcete snížit svůj účet za energie? Nechte si poradit!

redakce

Zimní grilování pod pergolou

redakce

VÍTE, JAK SPRÁVNĚ SKLADOVAT POTRAVINY V CHLADNIČCE? CHLADNIČKY GORENJE TO VÍ.

redakce