Precizně připravený steak je vítěznou metou každého zahradního grilování. Ale někdy není ani přes pečlivou přípravu výsledek takový, jaký bychom si přáli. Chybu nehledejte u sebe, jako první se podívejte na své grilovací ohniště a rošt. Bez nich to totiž rozhodně nepůjde.
Rady a dobré tipy hledejte tam, kde se celou problematikou dlouhodobě a podrobně zabývají. Postavit si vlastní zahradní gril není nic složitého, pokud máte ty správné součástky a materiály.
Praktická novinka pro letošní rok
Ohniště do grilu s regulací vzduchu odvede tu nejtěžší práci za vás. Postará se o správné umístění žhavých uhlíků i nasměrování maximálního množství tepla přesně tam, kam potřebujete – na grilovací rošt. Základem celého ohniště je lože popelníku, určené pro snadné zazdění do spodní části grilu či krbu. Do lože lze následně jednoduše zasunout masivní popelník, který díky osmi regulačním štěrbinám umožňuje usměrnění spalovacího vzduchu přímo pod litinový rošt.
Zapomenout nesmíme ani na rám ohniště z odolného ocelového plechu umožňující posouvání celého ohniště včetně roštu až o 12 centimetrů, v závislosti na individuálních požadavcích vzniklých v průběhu samotné stavby. Díky unikátnímu konstrukčnímu řešení je samotný otvor pro palivo umístěn několik centimetrů pod úroveň okolního dna ohniště, což umožňuje soustředit proud žhavého vzduchu tam, kde je nejvíce potřeba – na rošt. Právě tento postup se na základě dlouholetých zkušeností osvědčil jako nejlepší.
Maso si nejlépe rozumí s litinou
Při výběru grilovacího roštu se obvykle rozhodujeme mezi litinou a nerezem. Ocelová litina je nepředstižitelná v oboru akumulace a rozvádění tepla. Při kontaktu se syrovým studeným masem tak rychleji získává svou původní teplotu, díky čemuž se steak peče rovnoměrně. Litinové rošty také zanechávají na mase výrazné stopy s charakteristickými černými proužky po stranách, jež dodávají hotovému produktu tu správnou vůní a chuť. Nevýhoda litinových roštů ale tkví v jejich údržbě – musíte je čistit ještě teplé a dobře olejovat. Na druhou stranu dobře opálený litinový rošt získává přirozeně nepřilnavé vlastnosti.
To nerezové rošty vyčistíte do zářivého lesku kdykoliv si vzpomenete, ale tu pravou chutnou a voňavou úpravu masa na skutečně rozpáleném kovu od nich nečekejte.
Ať už dáváte přednost jedné nebo druhé variantě, z bohaté nabídky e-shopu Kamnarina.cz si určitě vyberete. Připravte se na sezónu grilovaných chutí už teď!