INSPIRACE

Proč se klasické i úsporné žárovky stále častěji mění za LED žárovky?

Základní porovnání LED žárovek a klasických

Abyste dokázali posoudit, který z druhů je opravdu výhodnější a efektivnější, je zapotřebí porovnat klady i zápory obou druhů. Každý druh má své pro i proti. Začneme přímo na začátku, tedy rozsvícením světla. Klasické žárovky i ty úsporné mají poměrně dlouhou odezvu, než se zapnou a také než dosáhnou maximálního svitu. LED žárovky se zapínají okamžitě a okamžitě také svítí naplno. Důležitá je také spotřeba, která je u LED žárovek až o 80% nižší, než u klasických, což znamená opravdu vysoké úspory. Menší nevýhodou je pak pořizovací cena.

 

Široké zastoupení druhů u LED

Led osvětlení je zastoupeno hned několika kategoriemi produktů. LED žárovky jsou samozřejmě základním druhem a důležitým údajem je u nich svítivost. Ta se neudává ve Watech, jak jsme byli až doposud zvyklí, ale v lumenech. Pro porovnání je ideální nahlédnout do tohoto přehledu –

25 W 220 – 230 lm
40 W 410 – 430 lm
60 W 700 – 750 lm
75 W 920 – 970 lm
100 W 1300 – 1400 lm
 

Patice u LED žárovek na 230V jsou totožné s klasickými závity. Tedy s velikostí E14 a E27. Výjimkou ale nejsou ani modely žárovek na 12V, které mají specifickou patici.

 

V současnosti jsou velmi vyhledávané LED pásky

Mezi nejvyhledávanější kategorie LED osvětlení se v současnosti řadí provedení v páscích. LED pásky jsou nabízeny v mnoha provedeních a mohou být využity pro interiérové i venkovní osvětlení. Mohou mít barevné i čisté provedení a slouží nejčastěji k nasvícení kuchyňské pracovní linky nebo dekorativnímu nasvícení. Specifickým druhem jsou například voděodolné LED pásky, které se dají využít například v bazénu.

 

 

Pokud chcete najít opravdu kompletní nabídku kvalitního LED osvětlení, můžete navštívit specializovaného prodejce na stránkách www.ledline.cz.

Související příspěvky

Nové bydlení bez rizika? S profesionální pomocí je to možné.

redakce

Sestavte si kuchyň přesně podle Vás

redakce

Nová podlaha se starým vzhledem

redakce